A kooperatív képzés az Egyetem nappali alap- vagy mesterképzéséhez kapcsolódó, önkéntes, kiegészítő gyakorlati modul, amelyben az Egyetem és valamely gazdasági társaság, vállalat, intézmény (a továbbiakban együtt: kooperáló partner) együttműködnek annak érdekében, hogy az egyetemi hallgatók – a képzési célban megfogalmazottak szerint – szakmai gyakorlatot szerezzenek.

Kik jelentkezhetnek?

A kooperatív képzésben a mérnökinformatikus alapképzésben legalább 120 kreditet, az üzemmérnökinformatikus alapképzésben 90 kreditet, a mesterképzésben legalább 30 kreditet szerzett nappalis hallgatók vehetnek részt. 

Önköltséges hallgató is jelentkezhet?

Igen, sőt az egyetem állja a képzés alapdíját, de a tárgyak után kredit arányosan ugyanúgy fizetni kell. 

Hogyan lehet jelentkezni?

Tulajdonképpen a folyamat olyan, mintha egy állásra pályáznál: 

  1. válaszd ki a számodra szimpatikus pályázatot, és jelentkezz a partercégnél 
     https://nik.uni-obuda.hu/kooperativ-kepzesi-ajanlatok/
  2. jelentkezz szakmai önéletrajzzal a választott partner cég megjelölésével a Kar kooperatív ügyintézőjénél
  3. az egyetem átnézi az önéletrajzot és ha van javaslata akkor visszaküldi neked javításra, egyébként tovább küldi a partnercég/cégek irányába
  4. a partnercég elbírálja a jelentkezésed állásinterjú, önéletrajz, esetleg motivációs levél alapján 
  5. ha elnyerted a pályázatot, be kell iratkoznod a tanulmányi osztályon keresztül, az Egyetem féléves időrendje alapján. Továbbá a Neptun rendszerben a tantárgyaidat is fel kell venned. 

Miben más a kooperatív félév?

A mintatantervi elvárások mellett, teljesítened kell a képzés folyamán előírt szakmai követelményeket, természetesen kreditekért cserébe. 

Mennyi ösztöndíjat lehet kapni a képzésért?

A kooperatív képzés támogatásának havi minimális összege a mindenkori minimálbért meghaladó összeg 4 nap/hét gyakorlat esetén, de a céggel való megállapodástól függően, akár 220 000 Ft is lehet. Ennél kevesebb időtartam esetén ezen összeg arányos része fizetendő. A pályázatban található meg a pontos összeg. 

Milyen időtartamra lehet pályázni?

5-10-15 hónapra. 

Dolgozom már egy cégnél. Tudok ott is kooperatív képzésben részt venni?

Amennyiben a cég, és az egyetem partneri szerződést köt, semmi akadálya. 

Van már szakdolgozat témám, de szeretnék a képzésben részt venni? Új témát kell választanom?

Nem, de célszerű olyan témából szakdolgozatot írni, amelyik szorosan kapcsolódik a kooperatív szakmai gyakorlaton elvégzett feladatokhoz.  Ugyanakkor, mindenki szabadon dönthet arról, hogy megtartja-e a régi témáját vagy változtat.  A változtatás mindig “bejelentés”-köteles.